تبلیغات
سایت سنجش - رشته علوم تغذیه
سایت سنجش
سنجش ، کنکور
صفحه اول        پست الکترونیک          ارسال پرسش              ATOM            اخبار کنکوری
Picture Hosted by Free Photo Hosting at http://www.iranxm.com/
SANJESH 91


این بلاگ در صدد رفع مشکلات آموزشی، مشاوره ای پیرامون کنکور 91 تشکیل شد. و حال ویژه کنکور 92 تلاش خواهیم کرد.



مدیر سایت : محمد
مشاوران
مشاوره معکوس
شما در چه رشته ی درسی تحصیل می کنید یا فارغ التحصیل کدام رشته اید؟






  علم تغذیه مجموعه وسیعی از اطلاعات و دانش‌ بشری است كه به ارتباط بین غذا و سلامتی موجود زنده می ‌پردازد و با عواملی مانند بیولوژی، بیوشیمی، علوم رفتاری، علوم اجتماعی و بهداشت ارتباط دارد. به عبارت دیگر علم تغذیه یك علم چند بعدی است و به همین دلیل دانشجوی این رشته باید اطلاعات جامع و گسترده ‌ای در زمینه بیوشیمی، بیولوژی، جامعه ‌شناسی، روان شناسی، بهداشت و شیمی مواد غذایی داشته باشد تا بتواند مهارت های لازم را كسب كند. مهارت هایی كه به دو بخش عمده رژیم درمانی و تغذیه جامعه تقسیم می ‌شود یعنی كارشناس این رشته هم باید بتواند كه رژیم غذایی مناسب را برای درمان بیماری‌ های مختلف ارائه دهد و هم توانایی شناسایی مشكلات تغذیه جامعه را داشته باشد و سپس بر اساس مشكلات موجود، برنامه‌ های غذایی لازم را طراحی، اجرا، نظارت و ارزشیابی كند. همچنین ارتقای ارزش غذایی مواد غذایی مانند كنسرو، كمپوت و ... كه در صنایع غذایی ایجاد می ‌شود. بر عهده كارشناس این رشته است در رشته تغذیه به رژیم درمانی، ‌اصول علم تغذیه، ارزش مواد غذایی و نحوه تغذیه مناسب برای حفظ سلامت بدن پرداخته می ‌شود. اصول علم تغذیه بررسی می ‌كند كه چه فرآیندی روی مواد غذایی خورده شده انجام می ‌گیرد تا جذب یا دفع شود و رژیم درمانی نیز نوع رژیم غذایی لازم در بیماری‌ های مختلف را مشخص می ‌كند، چون در برخی از بیماری ‌ها، بعضی از مواد غذایی باید حذف شده یا بیشتر مورد استفاده قرار گیرد مثل بیماری گواتر كه از كمبود ید ایجاد می ‌شود. بدون شک تشخیص بیماری مهم ترین و اصلی ‌ترین مسوولیت یك پزشک است، اما آیا پزشک وقت یا حتی دانش لازم را برای تعیین یک برنامه غذایی مناسب دارد؟ آیا در زمینه احتمال تداخل دارو و غذا اطلاعات لازم را در اختیار بیمار قرار می ‌دهد؟

به اعتقاد كارشناسان تغذیه، این وظیفه یک متخصص تغذیه است كه اطلاعات فوق را در اختیار بیمار قرار دهد. به عبارت دیگر هر پزشكی پس از تشخیص بیماری باید بیمار را به متخصص تغذیه ارجاع دهد تا او با توجه به نوع بیماری و دارو های تجویز شده، رژیم غذایی لازم را تعیین كند. یک پزشک آشنایی كاملی با غذا و نیاز های تغذیه ‌ای ندارد چون در طی تحصیل فقط 2 واحد در این زمینه می ‌گذراند. برای همین گاهی اوقات دارو هایی كه تجویز می ‌شود تداخل غذا و دارو ایجاد می ‌كند برای مثال مصرف داروی ضد بارداری، روی اسید فولیک كه یكی از ویتامین ‌های گروه B است، تاثیر می ‌گذارد و اگر به این مسئله توجه نشود و مواد غذایی لازم در برنامه غذایی زنانی كه این دارو را مصرف می ‌كنند،‌ گنجانده نشود، فرد دچار نوعی كم ‌خونی می ‌گردد.

توانمندی در دروس زیست ‌شناسی و شیمی از ملزومات این رشته می ‌باشد. رشته تغذیه یک رشته خدماتی است و دانشجوی این رشته باید روحیه داشته باشد. به همین لحاظ صبر و حوصله از ویژگی‌ دانشجویان موفق این رشته است. همچنین از آن جا كه این رشته، علمی پویاست، داشتن مطالعه پیگیر و مستمر در این رشته بسیار مهم است. از آنجا كه این اطلاعات صرفاً با مطالعه بدست می ‌آید و هیچ ‌جا تدریس نمی ‌شود، دانشجو باید اهل تحقیق باشد. كارشناس تغذیه با مشاوره سروكار دارد و به همین لحاظ باید روابط اجتماعی خوبی داشته باشد. به همین خاطر آشنایی با علم روانشناسی هم به این دانشجویان توصیه می ‌شود. رشته تغذیه دارای دو گرایش عمده است كه عبارتند از:
الف) تغذیه گروه های مختلف جامعه مانند سالمندان، معلولین و كودكان و نوجوانان.
ب) تغذیه بالینی كه شامل تغذیه و مشاوره غذایی بیماران بستری و سرپایی می ‌شود.

امكان ادامه تحصیل تا حد دكتری فراهم است.

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی تصویب كرده است كه فارغ ‌التحصیلان لیسانس تغذیه با 3 سال سابقه خدمت در بیمارستان می ‌توانند مركز مشاوره تغذیه دایر كنند. همچنین فارغ ‌التحصیل این رشته می ‌تواند در بیمارستان ها، مراكز بهداشت، مراكز تحقیقاتی مثل انستیتوی تحقیقات تغذیه‌ ای و صنایع غذایی كشور فعالیت نماید. تا چند سال پیش فارغ ‌التحصیلان رشته تغذیه حتی در بیمارستان ها جایگاه مشخص و تعیین‌شده‌ ای نداشتند، اما در چند سال اخیر به خصوص از زمانی كه به كارشناسان تغذیه اجازه مطب داده شده، این رشته در بیمارستان ها هویت و جایگاه تازه ‌ای پیدا كرده است. اما متاسفانه هنوز در بین پزشكان نقش و اهمیت كارشناسان این علم روشن نشده است. در حالی كه باید همكاری تنگاتنگی بین پزشكان و متخصصان تغذیه وجود داشته باشد و در واقع هرجا كه یك پزشك متخصص غدد، قلب و عروق و یا كلیه حضور دارد، باید در كنارش یک متخصص تغذیه باشد. چون پزشک فقط لیست غذا ها یا مواد غذایی كه بیمار نباید بخورد تعیین می ‌كند، اما كارشناس تغذیه می ‌گوید كه یک بیمار چگونه و چقدر باید بخورد تا هم مواد غذایی مورد نیاز به بدنش برسد و هم رژیم غذایی را حفظ كند. معمولا یک پزشک فرصت لازم را برای ارائه برنامه غذایی مشخص به بیمار ندارد. برنامه‌ ای كه تعیین كند در 24 ساعت یک بیمار چه غذا هایی را باید مصرف نماید تا پروتئین، كالری و ویتامین مورد نیاز را دریافت كند. حتی بعضی از بیماری‌ ها را كه پزشک برای معالجه آن ها به دارو متوسل می ‌شود، می ‌توان با یک رژیم غذایی مناسب درمان كرد برای مثال بعضی از آلرژی‌ ها فقط با حذف برخی از مواد غذایی كه بیمار به آن ها حساسیت دارد، درمان می ‌شود.

فارغ ‌التحصیلان این رشته می ‌توانند در شبكه‌ های بهداشتی جهت پیشگیری از بیماری‌ ها فعالیت كنند مثلاً به مادران باردار برنامه غذایی مناسب را آموزش می ‌دهند تا فرزندان سالم به دنیا آورده و بتوانند آن ها را به راحتی شیر دهند. همچنین در بیمارستان ها، هتل ‌ها، ‌مهدكودك ‌ها، هواپیمایی و هر جای دیگری كه به گروهی از افراد جامعه تغذیه داده می‌ شود، حضور متخصص تغذیه ضروری است و حتی در مدارس به خصوص دبیرستان های دخترانه باید یك مشاور تغذیه حضور داشته و جوابگوی مشكلات تغذیه‌ ای نوجوانان باشد. فارغ ‌التحصیل این رشته می ‌تواند در كارخانجات تولید مواد غذایی، اداره استاندارد مواد غذایی، مراكز تحقیقاتی پزشكی مثل مراكزی كه بر روی بیماری‌ های غدد تحقیق می ‌كنند یا اداره تغذیه وزارت بهداشت فعالیت نموده و یا به عنوان مشاوره رژیم درمانی جذب ورزشگاه ها شود. البته در حال حاضر بازار كار زیادی در تهران برای فارغ ‌التحصیلان این رشته وجود ندارد ولی در شهرستان ها فرصت‌ های شغلی مناسبی برای كارشناسان این رشته موجود می ‌باشد.

رشته تغذیه علم طولانی كردن عمر انسان ها است و رشته علوم و صنایع غذایی در جهت طولانی كردن عمر غذا ها قدم بر می ‌دارد. یعنی موضوع علوم و صنایع غذایی ارتقای كیفیت غذا ها و نحوه نگهداری مواد غذایی می ‌باشد. بر اساس تحقیقاتی كه انستیتوی تحقیقات تغذیه‌ ای و صنایع غذایی كشور انجام داده است، ‌مشكلات تغذیه‌ ای در جامعه ما بیشتر ناشی از عدم شناخت می ‌باشد. یعنی بیشتر مردم ما توانایی خرید مواد غذایی مورد نیاز را دارند اما نمی ‌دانند چه باید بخورند برای مثال مردم شناخت لازم را در مورد ارزش غذایی نوشابه‌ های موجود در بازار ندارند به همین دلیل به جای خرید ماءالشعیر كه انواع ویتامین‌ های B را دارد، كوكا می ‌خرند كه فقط مواد قندی داشته و حتی ویتامین‌ های B موجود در روده را نیز از بین می ‌برد و حال این وظیفه كارشناس تغذیه است كه اطلاعاتی از این دست را در اختیار اقشار مختلف جامعه قرار دهد. در قسمت تغذیه بالینی نیز یک كارشناس تغذیه، وضعیت تغذیه را برای پیشگیری از بیماری‌ ها و یا درمان آن ها اصلاح می ‌كند، یعنی پس از این‌ كه پزشک نوع بیماری را تشخیص داد باید بیمار را به كارشناس تغذیه ارجاع دهد تا به او رژیم غذایی مناسب داده شود چون برای بسیاری از بیماری‌ ها مثل بیماری‌ های قلبی، عروقی، كلیوی، دیابت و آسم رژیم غذایی خاصی وجود دارد.

دروس پایه رشته تغذیه در مقطع كارشناسی
زیست‌ شناسی
روان شناسی
جامعه ‌شناسی
شیمی عمومی
فیزیك
فیزیولوژی
تشریح تئوری
تشریحی فیزیولوژی عملی
میكروب‌ شناسی
شیمی آلی
آمار حیاتی
بیوشیمی مقدماتی
میكروب ‌شناسی مواد غذایی

 

دروس اصلی رشته تغذیه در مقطع كارشناسی
اصول اپیدمیولوژی
تغذیه اساسی
بهداشت و مسمومیت ‌های غذایی
مدیریت بخش غذایی
نقش تغذیه در خدمات بهداشتی
فیزیولوژی تغذیه
زبان اختصاصی بیوشیمی متابولیسم
اصول و روش های نگهداری مواد غذایی
شیمی مواد غذایی
اصطلاحات پزشكی و بیمارستانی
اقتصاد غذا و برنامه‌ریزی
بهداشت عمومی

 





نوع سرفصل : معرفی رشته های دانشگاهی، 
برچسب ها :
          
دوشنبه 1390/06/21





سایت های رنک -3
آمار سایت
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد مشاوران :
  • تعداد کل مطالب :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
اطلاعات جانبی
حواله کانادا - صرافی اعتماد